sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Cooperin testi

Jonkin aikaa on ollut suunnitelmissa käydä vetäsemässä Cooperin testi. Tuntui kuitenkin, että kisakaudella jalat ovat niin tukossa kisoista ja kovista treeneistä, ettei ikinä vaan ollut oikeaa ajankohtaa kyseiselle testijuoksulle. Nyt kuitenkin polvivammasta johtuen on tullut kevenneltyä varsinkin juoksumääriä, joten tuntui, että jaloissa voisi olla potkua käydä kokeilemassa testiä. Cooperin testihän on kiistelystä huolimatta yksinkertaisen tehokas maksimikestävyyden mittari. Cooperin testillä voidaan myös laskea suuntaa antavasti maksimaalinen hapenottokykyä.

Edelliset kokemukset kyseisestä testistä olivat yläasteajoilta, jolloin muistaakseni tuli kipiteltyä 2700m. Erkka lupautui lähteä ajanottajaksi ja väliaikojen seuraajaksi. Suuntasimme Otaniemen urheilukentälle, joka oli yllättäen käytössä. Kentällä oli fudispeli ja radalla säbäjoukkueita lämppäämässä viereisessä hallissa käytävää turnausta varten. Pari kertaa juoksin kentän ympäri ja totesin, että juoksusta voi tulla aika katkonainen, kun vähän väliä piti väistellä ihmisiä, huoltokoppeja ja lämmittelytötsiä. Noh, koska olimme kuitenkin paikanpäälle tulleet, ei perääntyminen tullut kysymykseenkään.

Asetin tavoitteeksi 3km rajapyykin rikkomisen. Kierrosaikojen tulisi siis asettua 1,36min tuntumaan ja kierroksia tulisi 12min kiertää n. 7,5. Tuntui todella hölmöltä yksin lähteä juoksemaan. Juoksu lähti kuitenkin mukavasti liikkeelle ja urheilukentän pohja on aika armollinen polvelle. Pari ekaa kiekkaa kiersin n. 1,33min kierroksia ja juoksu tuntui hyvälle. Kuitenkin jo parin kiekan jälkeen alkoi reidet jäykistyä. Tuntui, etten ehkä ollut lämmitellyt tarpeeksi, taikka sitten vaan maitohapot iski samantien. Pystyin kuitenkin pitämään yllä sellaista 3:55min/km vauhtia ilman suurempia ongelmia. Jonkin verran jouduin kierrellä ohituksien takia ja väistella tötteröitä. Pari viimestä kierrosta sai tosissaan jo taistella, että pystyi pitämään tavoitevauhtia yllä. Hammasta purren kuitenkin ylitin 3km kohdan juuri 12 min täyttyessä. JEE!! :)

Tuntui hienolta päästä itselleen asettamaan tavoitteeseen! Jossiteltavaa toki aina jää...Jos olisin päässyt juoksemaan suoraan ilman väistelyä, jos olisin päässyt juoksemaan kirittäjän kanssa, jos olisin lämpännyt paremmin...Noh, jos ensi kerralla tavote asetetaan 3200m, niin katotaan kuin käy..Omalla 3 000m tuloksella laskettuna suuntaa antava VO2 max olisi 55,78 mls/kg/min.

Ohessa myös sykekäyrää 12 matkalta. Maksimissaan syke kävi 183, joka sekin viittaisin siihen, etten saanut koneesta kaikkea irti. Maksimisyke kun 3min wattitestissä pyöräiltynä oli 187. Erikoista myös se, kuinka
nopeasti syke nousi anaerobiselle puolelle. Viittaisi ehkä huonoon lämmittelyyn.

Loistavaa la iltapäivän vietettä - suosittelen lämpimästi...;)

3 kommenttia:

 1. KIva, että pääsit kuitenkin juoksemaan futispelistä huolimatta. Meille on joskus Otaniemessä kerrottu, ettei juoksurataakaan saa käyttää kun on peli menossa.

  VastaaPoista
 2. Terkut Tampereelta! Pitää lisätä blogi suosikkeihin :) Tulin kauheeseen flunssaan viime viikonlopun jälkeen, eikä vieläkään ohi :/ Tsemppiä Juoksuralliin! :) t. Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moips Kakku! :)Toivottavasti alkaa flunssa helpottaa! Mä oottelen sun ruoka/muoti/sisustusblogia..;)

   Poista